Haptonomie (oefentherapie Cesar op haptonomische basis)

Ik heb de 2 jarige basisopleiding in de haptonomie gevolgd. Ik werk als Oefentherapeut Cesar op haptonomische basis. Dit betekent dat ik als oefentherapeut in mijn beroepsmatig handelen en hoe ik mij verhoudt tot mijn leerlingen/patiŽnten de principes van de haptonomie meeneem.
In de haptonomie wordt het lichaam gezien als de drager van gevoelens. Gevoelservaringen zijn in het lichaam terug te vinden. Bijvoorbeeld als blokkades in bewegingspatronen, remmingen in de expressie van gevoelens en ingehouden gebaren.
De haptonomie leert ons dat we meer vanuit ons gevoel kunnen handelen. De tastzin speelt hierbij een centrale rol. De tastzin laat ons voortdurend weten hoe wij ons voelen en hoe de wereld voor ons aanvoelt. Hoe bewust we hiervan zijn is afhankelijk waar we onze aandacht op richten.

  • Voelen is altijd een onderdeel van ons handelen. Hoe bewust ben je hiervan?
  • Richt iemand zich in zijn gevoel op anderen, op zichzelf of sluit iemand zich af voor zijn gevoel? Of is het soms het ťne dan weer het andere? Is dat dan een bewuste keuze of gebeurt het gewoon?
  • Leren herkennen van emoties en gevoelsbewegingen. Welke emotie is het dan? Angst? Boosheid? Verdriet? Blijheid? Wat doet iemand ermee?
  • Het zijn juist emoties en gevoelens die ons handelen op dominante wijze kunnen beÔnvloeden. Bij heftige emoties is dat wel duidelijk. Bij kleinere stemmingswisselingen werkt dit veel subtieler, die zijn vaak lastiger waar te nemen.
  • Aandacht voor de persoonlijke betekenis en voor de gevoelsmatige oorzaken van een klacht.


  • HAPTONOMIE bestrijkt m.n. het gebied Voelen


    Terug naar overzicht Verder    Webdesign & Online Marketing 123webidee